Betegtájékoztatók

Gyógytorna programok

Medencefenék izomzat erősítése

Plantáris fasciitises betegek gyógytorna programja

Bokatorna külbokaszalag sérültek rehabilitációjára

Alsóvégtagi proprioceptív tréning

Lábtorna lúdtalpas gyermekeknek

A gerinc mobilizálása, core-training gyakorlatok

Az SMR henger alkalmazásának alapjai

Bokatorna az ízület mobilizálására és erősítésére

Csuklótorna a mozgásterjedelem és izomerő növelésére

Fekvő válltorna a mozgásterjedelem és izomerő javítására

Gerinctorna hanyagtartás kezelésére

Gyógytorna program Osgood-Schlatter betegség kezeléséhez

Gyógytorna program tenisz-könyök betegség rehabilitációjához

Kéztorna a mozgásterjedelem és izomerő növelésére

Patello-femorális fájdalom (elülső térdfájdalom) gyógytorna programja

Térdízületi artroszkópos műtét utáni gyógytorna program

Válltorna egyes műtét utáni állapotokhoz

Általános nyak torna

Csípőízületi porckopás gyógytorna programja

ITB szindróma gyógytorna programja

Térdízületi porckopás gyógytorna programja

Alsó végtagi artériás torna

Alsó végtagi rövid gipszsínben végezhető gyógytorna gyakorlatok

Alsó végtagi vénás torna

Arctorna

Core-izomfűző erősítő gyakorlatok

Csecsemőkori csípőtorna

Felső végtagi rövid gipszsínben végezhető gyógytorna gyakorlatok

Könyök, csukló és kéztorna


Műtétek

Artroszkópia (latin: arthroscopia)

Az ízület vizsgálata kis metszéssel az ízületi üregbe jutva, az ízület belsejében lévő anatómiai képletek megtekintésére. Az ízületi belhártya, porcfelszín, tok, szalagok áttekintése lehetséges ezzel a módszerrel, az ízületbe vezetett optika segítségével. Általában sportsérülések, ízületi duzzanat kialakulásának megoldása miatt igénybe vett műtéti technika. Legtöbbször a térden végzik, de a váll-, könyök-, kéz- és bokaízületnél is kivitelezhető. Az eszközök jelentős részével kis műtéti beavatkozások, szövettani vizsgálat céljából mintavétel, idegen testek, letört porcrészlet eltávolítása kivitelezhető. Altatásban, peridurális anesztéziában vagy akár helyi érzéstelenítésben is elvégezhető.


Gyógyszerek

Ízületbe adható szerek

Amikor az ízületi porckopás olyan fokot ér el, hogy szájon át szedhető gyógyszerekkel már nem lehet kellő mértékben csökkenteni a panaszokat ízületbe fecskendezett (intraarticularis) gyógyszerekkel, gyógyhatású készítményekkel próbálkozhatunk. Ezek két legáltalánosabb fajtája a szteroid injekció ill. az ún. csúszás-fokozó (viscosupplementatio) injekció.
A kopásos betegségekben az ízületi fájdalmak nagy részét az ott fennálló, és ördögi körként saját magát fenntartó, sőt erősítő gyulladás, gyulladásos faktorok tartják fenn. A non-specifikus gyulladáscsökkentők közül a legerősebbek a szteroid típusúak, melyek a gyulladást leállítva, a fájdalmat gyorsan és nagy hatásfokkal csökkentik. Használatuk a jól ismert mellékhatások miatt azonban még a helyileg, ízületbe adott, lassú felszívódású, depó készítmények esetén is nagy körültekintést igényel, és csak alkalomszerűen, vagy rövid kúra részeként használandó. Mellékhatások az általános immunitás csökkentése mellett vércukorszint emelkedést (ezért cukorbetegeknél csak kivételes esetekben indokolt), vérnyomás emelkedést okozhatnak az injekció beadását követő 2-4 hétig. Hosszútávon a porcépülésre is negatív hatással lehet.
Mindezen súlyos mellékhatások miatt folyt komoly kutatás az ízületbe adható szteroid injekciók kiváltására alkalmas anyagok irányába. Egyszerű példa, amikor a nyikorgó ajtózsanért beolajozzuk s ezzel megszűntetjük a nyikorgást, könnyebben mozog az ajtó is. Ennek mintájára jött az ötlet a mintegy néhány éve kifejlesztett "csúszás-fokozó" anyagokra, melyek már jóval kevesebb mellékhatással rendelkeznek, és a felmérések szerint a csúszás fokozás mellett jó hatásfokkal csökkentik a gyulladást is, ezáltal javítva a kopott ízület funkcióját. Kakas taréjból vagy éppen bakteriális fermentációval állítják elő az alapanyagot, a hyaluronsavat, mely normálisan is az ízületi folyadék alkotójaként ismert.
Az injekciós kezelés alternatívája lehet a műtéti beavatkozásnak, vagy legalábbis időben késleltetheti azt. A szer alacsony mellékhatási mutatója lehetővé teszi, hogy a gyógykezelést 3-5 alkalommal megismételjük akár heti rendszerességgel. Azonnali hatása általában nincsen az injekcióknak, inkább lassabb, de elnyújtottabb fájdalomcsillapító, mozgásfunkció-javító hatással kell számolni.

Mivel az injekciók beadását csak steril körülmények mellett, szakember végezheti, mindenképpen javasolt ortopéd szakorvosi vizsgálatot követően megbeszélni kezelőorvosával a lehetőségeit.

Nem szteroid gyulladáscsökkentők

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NonSteroidal Anti-Inflammatory Drug, NSAID) világszerte a leggyakrabban használt fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek. A nem szteroid gyulladáscsökkentők az úgynevezett prosztaglandin szintézist befolyásolják, mely vegyület kulcsszerepet játszik a gyulladás folyamatában és tüneteiben (bőrpír, duzzanat, fájdalom, melegség és csökkent funkció). A prosztaglandinok azonban nem csak a gyulladásos folyamatok kulcs szereplői, hanem a szervezetben máshol is – esetenként védő funkcióval - jelen vannak. Ebből adódik, hogy pozitív hatásaik mellett mellékhatással is számolni kell. A legjobban a gyomor és bélrendszer szerveiben okoz melleékhatásokat, így étvágytalanság, hányinger, hányás, esetleg rendszeres alkalmazása mellet fekély kialakulásához is vezethet. A helyileg alkalmazott nem szteroid szerek esetenként ugyanolyan hatásosak, mint a szájon át szedhetők, de nagyságrendekkel kevesebb a szisztémás – teljes szervezetre irányuló - mellékhatásuk.
A hagyományos nem-szteroid gyulladáscsökkentők gyomor- és bélrendszeri
mellékhatásainak csökkentése miatt fejlesztették ki a szelektív ciklooxigenáz-
2 enzim gátlókat. A szelektív COX-2 enzim gátlók hatékonysága
a hagyományos nem szteroid gyulladáscsökkentő készítményekkel megegyezik, és kevesebb gyomor, bélrendszeri mellékhatás kíséri alkalmazásukat, de a vesére és a cardiovascularis rendszerre gyakorolt káros mellékhatások változatlanul fennállnak. Ezért ezeket a szereket is megfelelő körültekintéssel kell kezelnünk, és ugyan
úgy kell esetükben is eljárnunk, mint a hagyományos nem szteroid gyulladáscsökkentő készítményeknél, különösen cardiovascularis és vesebetegségben szenvedők esetében.

Porcerősítő gyógyszerek

Magyarországon félmilliót is elérheti az ízületi kopásos betegségekben szenvedők száma, akikben a porckopás okozta panaszok csökkentése a cél. Sokan próbálkoznak táplálék kiegészítőként ill. gyógyszerként porcerősítő anyagokkal. Ezek két legáltalánosabb hatóanyaga a glükózamin (glucosamine) és a kondroitin-szulfát (chondroitin sulfate).
A glükózamin természetesen is megtalálható anyag a testben és elősegíti a porc képzést, a porchiányok pótlását. A kondroitin-szulfát szintén természetesen is megtalálható anyag az emberi testben, a porcban, s a porcképződést segíti, annak bontását csökkenti. Általánosan elmondható, hogy ezen készítmények állati eredetűek, gyakran a porcos vázúakból kivont anyagok (pl. cápa).
A cél az lenne, hogy az ezt fogyasztó betegek porckopásos panaszai csökkentjenek, s a porchiányos területeken új porc képződjön. A gyógyszerek, gyógyhatású készítmények már évek óta elérhetőek az európai és az amerikai piacokon, és ismert ezek fájdalom csillapító, gyulladás csökkentő hatása. Néhány éve történt nagyszámú betegen kísérlet, mely a glükózamin porcvédő, sőt talán regeneráló hatását is bizonyította, bár ebben a felállásban a betegek 2 éven keresztül folyamatosan fogyasztották a szert.
Hasonló hatóanyaggal számos gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény is kapható már, bár a tökéletes biztonságot a gyógyszernek minősülő, receptre felírható gyógyszerek képviselik.

Általánosan kúraszerű fogyasztását ajánljuk, 1-2 hónapos kúra, melyet évente 2-4 alkalommal lehet ismételni.

Mielőtt bármely gyógyszer fogyasztásába kezdene érdemes az alábbiakat megfontolni:
• Beszélje meg orvosával, esetleges gyógyszer interakciók, fennálló betegségek, kondíciók miatt (cukorbetegség, terhesség, stb.)
• Ha teheti kevéssé ismert, vagy éppen ismeretlen gyártó termékétől tartózkodjon, mivel az ún. természetgyógyászati szakboltok nem biztosíthatják a gyógyszertárak beszerzési, minőségbiztosítási színvonalát.
• Ne hagyja abba azonnal más, porckopásos panaszaira szedett gyógyszereit, mivel ezen szerek hatása csak késleltetve jelentkezik, és csak kiegészítő hatású, mely olykor csak hónapok után jelentkezik.
• Olvassa el milyen mellékhatásokkal kell számolnia, bármely szokatlan dolog megjelenése esetén keresse fel kezelőorvosát.


Szteroid

Szteránvázas, élettanilag fontos, szerves anyagokat tartalmazó vegyület. A szteroidok rosszhírűket az illegálisan használt doppingoknak, erősítő-izomnövelő szereknek, az ilyen szereket szedő sportolók egészségkárosodásáról szóló történeteknek köszönhetik. Tény, hogy nem mellékhatásnélküli szer, de egyes súlyos, krónikus betegségek gyógyításában – például az asztma esetében – nincsenek jobb szerek. A szteroidok gátolják a gyulladást fokozó anyagok képződését, növelik a béta-receptorok érzékenységét. Azért nagyon fontosak az asztma kezelésében, mert a megvastagodott nyálkahártyák krónikus gyulladását, ezzel a rohamok gyakoriságát, illetve a tüneteket jelentősen csökkentik, növelik a fizikai terhelhetőséget, javítják a légzésfunkciót, és kedvezően befolyásolják az asztmás beteg életminőségét. Erős gyulladáscsökkentő szerekről lévén szó, szisztémás, vagyis az egész szervezetre ható kezelés esetén – injekciós vagy tablettás kezeléssel – több mellékhatással is számolni kellett. Ma már ezeket a szereket közvetlenül a légutakba is lehet juttatni a különböző inhalációs technikák segítségével, jelentősen csökkentve a dózist, és a nem kívánatos mellékhatások kockázatát. Az asztma mai kezelésének alapja az inhaláció (belégzés) útján bejuttatott folyamatos gyulladáscsökkentő terápia alkalmazása. Régebben csak a súlyos asztmában, a szisztémás kezelés kiváltására használták, de ma már a betegség enyhébb formájában, megelőző jelleggel is alkalmazzák. A tartós szisztémás szteroid-kezelés lehetséges mellékhatásai (amelyek klinikailag nem bizonyítottak, de biokémiailag felvetődtek, így csak hosszú távú követéses vizsgálatokkal tisztázhatók megnyugtatóan): oszteoporózis, hipertónia, cukorbetegség, fekély (ulcus), súlynövekedés, szürkehályog, izomgyengeség stb.

Vázizomzati görcsoldás

Reumás vagy idegrendszeri megbetegedésekben a vázizomzatot alkotó harántcsíkolt törzs- és végtagizmok görcsös fájdalma gyakori tünet. Műtétek után is célszerű a harántcsíkolt izomzat feszülésének csökkentése. Mozgásszervi vagy idegi betegség esetén a harántcsíkolt izomzat ellazítása önmagában is csökkentheti a fájdalmat és megkönnyíti a mozgást. Gyakori mellékhatásuk vérnyomásesés, szédülés, hányinger, hasi panaszok. A harántcsíkolt izmok lazítására használatos szerek vénykötelesek, a leggyakrabban alkalmazott szerek: Myderison, Mydeton, Myoflexin, Scutamil-C, Baclofen, Sirdalud, Lioresal.

Antibiotikum

A leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek egyike az antibiotikum. Alexander Fleming felfedezése óta az antibiotikum készítmények nagy változáson mentek át, a legtöbb antibiotikumnak már nincs semmi köze az eredeti penészgombához, amelyekből eleinte a penicillint készítették.
A ma használatos gyógyszerek zömét kémiai módszerekkel állítják elő. Az antibiotikumokat a bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazzák.

Hatásai:
Az antibiotikumok elpusztítják a baktériumokat, illetve gátolják azok szaporodását ennek megfelelően az első csoportba tartozók baktericid tulajdonságúak, a másik kategóriába a bakteriosztatikumok tartoznak.
Nincs olyan antibiotikum, amely minden baktérium ellen hatásos lenne, bár az úgynevezett széles spektrumú antibiotikum igen sokféle baktérium elpusztítására képes.
Rezisztencia:
Néha egy baktériumtörzs ellenállóvá, rezisztenssé válik valamely antibiotikummal szemben, ilyenkor laboratóriumi vizsgálat alapján kell más, hatékony gyógyszert választani.
Kezelés:
A legtöbb antibiotikumkúra minimális ideje 4-5 nap. Az előírt mennyiséget akkor is be kell szedni, ha a tünetek megszűntek, ugyanis abbahagyásukkor rezisztens törzsek alakulhatnak ki. A tünetek ismételt jelentkezésekor – a kórokozók kialakuló rezisztenciája miatt – sokkal nehezebbé válhat a gyógyszeres kezelés.
Veszélyei:
A feleslegesen szedett antibiotikum növelheti a rezisztencia kialakulását, s súlyos betegségeknél komoly problémát okozhat a hatékony gyógyszer megtalálása. Ne használjuk lázcsillapításra, meghűlésre, de a vírusfertőzések leküzdésében sem segít.
Mellékhatások:
Az antibiotikumok gyakori mellékhatása a hányinger, hányás, hasmenés. Leggyakrabban a penicillin és származékai váltanak ki allergiás tüneteket, ami viszkető [kiütés]?t, lázat, ízületi panaszokat, esetleg nehézlégzést okozhat. Széles spektrumú antibiotikumok alkalmazásakor a szervezet saját hasznos baktériumflórája is károsodhat, ennek következménye a szájban, hüvelyben kialakuló gombás fertőzés.

Fájdalomcsillapítók

Acetilszalicilsav (pl. Aspirinben, Alka-Seltzer N pezsgőtabletta, Kalmopyrin), a meghűléseknél vagy az influenza tüneteinek enyhítésére.
Az acetilszalicilsav egyes termékeknél kiegészül az aszkorbinsavval (pl. Aspro C, Coldrex), a Chinacisalis cum Vitamino C kinin-szulfátot is tartalmaz
Paracetamolum (pl. Saridon, Ben-u-ron, Béres Febrilin, Efferalgan paracetamol, Mexalen végbélképkúp vagy tabletta, Panadol, Paracetamol, Paramax Rapid, Rubophen), a paracetamol és aszkorbinsav és egyéb ható anyagok keveréke a Neo Citrán, ami 14 éves kor felett meghűléses, influenzás tünetekre ajánlott
Ibuprofenum (pl. Advil és Advil Ultra, Algoflex és Algoflex Ultra, Ibumax, Ibuprfen polfa, Nurofen, Spedifen)


Kezelések

Fizikoterápia

Fizikoterápia alatt számos kezelési formát értünk. A fizikoterápia különböző módozatainak legfontosabb közös jellemzője, hogy gyógyszer és sebészeti beavatkozás mentes, ún. fizikális terápiákról van szó.
Fizikoterápia pl.: az elektro terápia, az ultrahangos kezelés, a vízes és hő kezelések. Alternatív fizikoterápia pl.: a pulzáló elektromágneses és a lágylézer kezelés. Tulajdonképpen a különböző masszázs fajták is a fizikoterápia kategóriába tartoznak.

Fizikoterápia elsődlegesen tüneti kezelést jelent, viszont számos ún. oki kezelés kiegészítésére, hatékonyságának növelésére használhatjuk. Pl.: az ultrahangos kezelés sokat segíthet az aktív-passzív gyógytorna előtt letapadások, hegek lazításában. A fizikoterápia számos egyéb módozatához hasonlatosan az ultrahangos kezelés gyulladáscsökkentésre is alkalmas.
Helyi gyógyszer bevitelre végezhetünk ultrahangos és elektromos kezelést. Az ilyen elektromos hatóanyag bevitelre használatos fizikoterápia neve: iontoforézis.
A fizikoterápia fájdalomcsillapító hatásai sokat segíthetnek abban, hogy a mozgásterjedelem javítását szolgáló gyógytorna eredményesebb lehessen.

Bioptron lámpa kezelés

Bioptron lámpa, amely a kis teljesítményű lézerhez hasonlóan eredményes volt a hámhiányok gyógyításában, alig egy évtizedes múltra tekinthet vissza. A Bioptron - fénynek biostimulatív hatása van, helyreállítja az anyagcsere-folyamatokat, erősíti az immunrendszert, élénkíti a megújító folyamatokat a teljes szervezetben. Reumatológiában: csillapítja a fájdalmat, csökkenti intenzitását, lerövidíti a reggeli izületi merevséget, erősíti az izmokat és növeli a mozgékonyságot, a fájdalomcsillapító gyógyszerek (analgetikumok) használata csökkenthető. Fizikoterápiában és rehabilitációban: csillapítja a fájdalmat és enyhíti az izommerevséget, javítja a szövet táplálását, csökkenti a duzzanatokat, felgyorsítja a regeneratív folyamatokat és a sebgyógyulást.

Galvánkezelések

Stabil galván kezelés
A legrégebbi elektroterápiás kezelés. Az élettani hatások figyelembevételével kiválóan alkalmazható fájdalomcsillapításra - elsősorban neuralgiákban, neuritisekben, myalgiákban. Tendinitisek, tendovaginitisek, bursitisek, epicondylitisek, a gerinc és végtagizületek gyulladásos fájdalmát is enyhíti.
Kowarschik galván kezelés
Különleges galvánkezelési eljárás a femoralgia és brachialgia fájdalmának csökkentésére.
Négy- és kétrekeszes galván kezelés
A kezelés különösen jótékony hatású arthritis deformans esetén. A beteg alkarjait és/vagy lábait vízzel telt kádacskákba helyezi. A 34 oC-os meleg vízen áramot vezetnek át. Mivel csak a test egy része van vízben, a négyrekeszes elektromos áram intenzívebb lehet, mint a galvánfürdő esetében. További előnye, hogy fokozza a vérkeringést.

Iontoforézis kezelés

Az iontoforesises terápiában a galván áram segítségével különböző gyógyszereket juttatunk a bőrön keresztül a szervezetbe, tehát kombinált elektromos és gyógyszeres kezelésről van szó. Általában 1-3 %-os gyógyszeres oldatot használunk, az áramerősséget pedig a beteg individuális érzékenységétől függően választjuk meg.

Ritex pakolás

A Ritex pakolás nem más, mint a vérkeringést javító, 15-20 komponensből álló pakolás Izületi bántalmakra, fájdalmas izomcsomók, feszes vállövi, és hátizomzat esetén ajánlatos. A fájdalmas testrészt bekenjük, lefedjük fóliával, majd meleg takaróval betakarjuk.

Szelektív ingeráram kezelés (Myotest)

Ingeráramnak nevezzük azt az elektromos áramot, amelynek hatására az izmok kontrakciója következik be. Egyenáram impulzusok sorozata szelektíven vált ki kontrakciót a károsodott izomban anélkül, hogy fájdalmat okozna. Fontos terápiás eljárás a perifériás bénulások esetén, izomsorvadás megelőzésére, gyenge izmok erősítésére.

Pulzáló elektromágneses (MRS) kezelés:

A mágnesesség egész életünket áthatja, de mivel számunkra érzékelhetetlen térerőként van jelen nem veszünk tudomást róla. Bolygónk mágneses erőterének változása és külső zavaró mezők tartós hatása sejtjeink bizonyos életfolyamatait károsan befolyásolhatja. Megfelelő mágneses mezővel viszont az eltérések korrigálhatók. Ilyenkor elsősorban a sejtek határoló hártyáinak különböző anyagokkal szembeni áteresztő képessége módosul kedvező irányba. Végeredményben lokálisan fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés, szervezeti szinten immunerősítés érhető el. A visszeres zavarok kiegészítő terápiájában helyettesíthetetlen keringésjavító és gyulladáscsökkentő módszer. Belső szerveink működései akár serkentés, akár gátlás irányába egyaránt befolyásolhatók.

TENS kezelés

A TENS egy mozaikszó: a név a transcutaneous electronic nerve stimulation, azaz a bőrön keresztül történő idegi ingerlés kifejezésből származik.
A TENS alkalmas izom- és idegfájdalom csillapítására, mint például a lumbágó, köszvény, reuma, hát-, és vállfájdalmak, fejfájás, migrén, izületi gyulladások, övsömör, arcidegzsába, ideggyulladások akut szakasza után, kisebb érszűkületek karbantartására, baleset vagy műtétek utáni fájdalmak csillapítására, felfekvések elkerülésére, agyvérzést követő izombénulásoknál az izomsorvadás megakadályozására stb.

Masszázs

Vérkeringést fokozó, ezzel izomlazító és a fájdalom keltő anyagok gyorsabb elszállításával fájdalom csillapító hatású. Önmagában is hasznos, de leginkább gerincpanaszok esetén a manuálterápia és a gyógytorna előkészítő kezeléseként alkalmazzuk. A reflexzóna masszázs mind diagnosztikai, mind terápiás céllal végezhető. Belső szerveink és végtagjaink - elsősorban a talpon lévő - reflexzónáit használhatjuk működésük gyógyszermentes befolyásolására.

Lágy lézer – Soft Laser

A lézer terápia hatásmechanizmusa azon alapszik, hogy a szervezetbe hatoló lézersugarak kölcsönhatásba lépnek a sejtekkel, ill. a sejtekben lévő molekulákkal. Ezen kölcsönhatás szempontjából alapvető fontosságú, hogy a lézerek fénye koherensen gerjeszti a molekulákat.

Legfontosabb biológiai hatásai:
- sejtszaporodás aktiválása ( helyreáll a károsodott sejtanyagcsere, miközben az egészséges sejttevékenységet nem befolyásolja),
- gyulladáscsökkentés ( felgyorsul a regeneráció, körülhatárolódik a gyulladás, a fájdalom, a duzzanat csökken, már az első kezelések után jelentősen javul a károsodott funkció. A hatás értelmezhető egyrészt az immunrendszer működésének fokozásával, másrészt szisztémás hatásokkal ),
- immunrendszer aktiválása ( fokozódik a komplement aktivitás és a fagocitózis, növekszik a T és B limfociták száma, emelkedik az IgG koncentrációja ),
- sejtregeneráció aktiválása,
- revascularizáció aktiválása,
- növekvő microcirkuláció és fokozódó sejtmebrántranszport, fokozódik az ATP termelés.

Klinikai hatásai:
- fájdalomcsillapítás,
- ödémacsökkentés,
- sebgyógyulás gyorsítása,
- izomfeszülés csökkentése.

Fenti pozitív hatásai mellett nem használható a szoftlézeres terápia kivizsgálatlan beteg, tisztázatlan diagnózis, ismeretlen eredetű magas láz, rosszindulatú daganatos betegségek, rákmegelőző állapotok esetén. Emellett tilos terhességben az alhas besugárzása, a pajzsmirigy, az emlők besugárzása, festékes anyajegyek direkt besugárzása, ill. a gombás bőrelváltozások kezelése.
Előnyei:
Fájdalommentes, gyors eredmény várható, más terápiákkal kombinálható, aszeptikus, kontaktus nélkül végezhető, mellékhatása nincs, egyéb terápiás eljárások mellékhatásai csökkenthetők, gazdaságos (csökkenti a gyógyszer felhasználást, gyors hatása miatt csökkenti a táppénzen töltött napok számát).

Súlyfürdő

A súlyfürdő a maga nemében magyar "találmány" - ma is használatos módszerét egy hévízi orvos, dr. Moll Károly dolgozta ki -, mely nem más, mint víz alatti (trakciós) kezelés megfelelő eszközökkel felszerelt, erre kialakított medencében.
A súlyfürdő egyesíti a víz fizikai és kémiai hatását, nyújtó- és húzó (mechanikus hatással) a legeredményesebb és legkíméletesebb extenziós-trakciós kezelés. Ennek lényege a beteg indifferens hőmérsékletű (34-35oC) vízben történő felfüggesztése a gerinc egyenes szakaszainak, illetve alsó végtagi nagyízületek nyújtása céljából. Egypontos felfüggesztést használunk a nyaki gerinc nyújtása esetén, kétpontos felfüggesztést pedig a gerinc alsó szakaszának és alsóvégtagi ízületek nyújtására. Felfüggesztés közben a nehezítő súlyokat a deréktájra vagy a bokára helyezzük fel. A fenti kezelést Magyarországon fejlesztették ki. A kezelés óvatosan tehermentesíti az izomzatot és a kötőszövetet. A kezelést nyaki és deréktáji gerincpanaszokkal küzdő betegeknek javasolják, de alkalmas a gerincproblémák megelőzésre is.
Gerinc, csípő és térd ízületi betegségeknél fontos gyógymód.

Gyógyvizes kádfürdő

Egy személy részére történő, meghatározott ideig tartó egész test fürdő kellemes, testhőmérsékletű gyógyvízzel töltött kádban.

Iszapkezelés

A gyógyiszapok a természetben előforduló anyagok, melyek finom szemcsézettségűek, jó vízkötő és hőtároló képességük folytán alkalmasak pakolások készítésére. Az iszapkezelés általában kiegészítő balneoterápiás eljárás, de gyakran önálló gyógymódként is használható.
Kezelésnél a megfelelő hőmérsékletű (42oC) iszapot közvetlenül a bőre helyezzük, majd egy textillepedővel, egy gumilepedővel, valamint egy takaróval hőszigetelést biztosítunk.
A kezelés jól bevált gyógymód elsősorban elmerevedett izomzat, kontraktúrák feloldására, idült reumás kórképek, izületi ficamok, végtagi törések utókezelése esetén.


Sportolók figyelmébe

Sportegészségügy feadatai:

"Sérülések, betegségek kezelése,
Sportolás megkezdésekor végzett vizsgálat, annak felderítésére, van-e olyan defektus, amelyet a sportolás ronthat,
Teljesítőképesség vizsgálata, beleértve a szív és vérkeringés, légzés, anyagcsere és mozgatórendszer vizsgálatát,
A sportágra jellemző teljesítőképesség vizsgálata,
Orvosi tanácsadás a táplálkozásra és életmódra vonatkozóan,
Optimális edzésrendszerek kidolgozásában való részvétel,
Tudományosan megalapozott edzés ellenőrzés."
(1988 – W. Hollmann) 

"A medicina azon területe, amely holisztikus, komprehenzív és multidiszciplináris módon közelíti meg azoknak az egészségügyi gondozását, akik sportolnak, vagy rekreációs tevékenységet folytatnak."
(1990 – Stedman"s Medical Dictionary, 25 th edition)

"A fizikai aktivitás és az egészség közötti kölcsönösség stúdiuma."
(2001 – W. Frontera)

Mellékletek

Sportorvosi alkalmassági- és Szűrővizsgálatok (Módszertani levél)

Sportorvosi vizsgálati kérdőív

Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat (2011. évi tiltólista)

x
Felajánlásával vagy adója 1%-ával segítheti működésünket.

Köszönjük!