Címlap Betegtájékoztató Kezelések

Kezelések


Fizikoterápia


Fizikoterápia alatt számos kezelési formát értünk. A fizikoterápia különböző módozatainak legfontosabb közös jellemzője, hogy gyógyszer és sebészeti beavatkozás mentes, ún. fizikális terápiákról van szó.
Fizikoterápia pl.: az elektro terápia, az ultrahangos kezelés, a vízes és hő kezelések. Alternatív fizikoterápia pl.: a pulzáló elektromágneses és a lágylézer kezelés. Tulajdonképpen a különböző masszázs fajták is a fizikoterápia kategóriába tartoznak.

Fizikoterápia elsődlegesen tüneti kezelést jelent, viszont számos ún. oki kezelés kiegészítésére, hatékonyságának növelésére használhatjuk. Pl.: az ultrahangos kezelés sokat segíthet az aktív-passzív gyógytorna előtt letapadások, hegek lazításában. A fizikoterápia számos egyéb módozatához hasonlatosan az ultrahangos kezelés gyulladáscsökkentésre is alkalmas.
Helyi gyógyszer bevitelre végezhetünk ultrahangos és elektromos kezelést. Az ilyen elektromos hatóanyag bevitelre használatos fizikoterápia neve: iontoforézis.
A fizikoterápia fájdalomcsillapító hatásai sokat segíthetnek abban, hogy a mozgásterjedelem javítását szolgáló gyógytorna eredményesebb lehessen.


Bioptron lámpa kezelés


Bioptron lámpa, amely a kis teljesítményű lézerhez hasonlóan eredményes volt a hámhiányok gyógyításában, alig egy évtizedes múltra tekinthet vissza. A Bioptron - fénynek biostimulatív hatása van, helyreállítja az anyagcsere-folyamatokat, erősíti az immunrendszert, élénkíti a megújító folyamatokat a teljes szervezetben. Reumatológiában: csillapítja a fájdalmat, csökkenti intenzitását, lerövidíti a reggeli izületi merevséget, erősíti az izmokat és növeli a mozgékonyságot, a fájdalomcsillapító gyógyszerek (analgetikumok) használata csökkenthető. Fizikoterápiában és rehabilitációban: csillapítja a fájdalmat és enyhíti az izommerevséget, javítja a szövet táplálását, csökkenti a duzzanatokat, felgyorsítja a regeneratív folyamatokat és a sebgyógyulást.


Galvánkezelések


Stabil galván kezelés
A legrégebbi elektroterápiás kezelés. Az élettani hatások figyelembevételével kiválóan alkalmazható fájdalomcsillapításra - elsősorban neuralgiákban, neuritisekben, myalgiákban. Tendinitisek, tendovaginitisek, bursitisek, epicondylitisek, a gerinc és végtagizületek gyulladásos fájdalmát is enyhíti.
Kowarschik galván kezelés
Különleges galvánkezelési eljárás a femoralgia és brachialgia fájdalmának csökkentésére.
Négy- és kétrekeszes galván kezelés
A kezelés különösen jótékony hatású arthritis deformans esetén. A beteg alkarjait és/vagy lábait vízzel telt kádacskákba helyezi. A 34 oC-os meleg vízen áramot vezetnek át. Mivel csak a test egy része van vízben, a négyrekeszes elektromos áram intenzívebb lehet, mint a galvánfürdő esetében. További előnye, hogy fokozza a vérkeringést.


Iontoforézis kezelés

Az iontoforesises terápiában a galván áram segítségével különböző gyógyszereket juttatunk a bőrön keresztül a szervezetbe, tehát kombinált elektromos és gyógyszeres kezelésről van szó. Általában 1-3 %-os gyógyszeres oldatot használunk, az áramerősséget pedig a beteg individuális érzékenységétől függően választjuk meg.


Ritex pakolás


A Ritex pakolás nem más, mint a vérkeringést javító, 15-20 komponensből álló pakolás Izületi bántalmakra, fájdalmas izomcsomók, feszes vállövi, és hátizomzat esetén ajánlatos. A fájdalmas testrészt bekenjük, lefedjük fóliával, majd meleg takaróval betakarjuk.


Szelektív ingeráram kezelés (Myotest)


Ingeráramnak nevezzük azt az elektromos áramot, amelynek hatására az izmok kontrakciója következik be. Egyenáram impulzusok sorozata szelektíven vált ki kontrakciót a károsodott izomban anélkül, hogy fájdalmat okozna. Fontos terápiás eljárás a perifériás bénulások esetén, izomsorvadás megelőzésére, gyenge izmok erősítésére.


Pulzáló elektromágneses (MRS) kezelés:


A mágnesesség egész életünket áthatja, de mivel számunkra érzékelhetetlen térerőként van jelen nem veszünk tudomást róla. Bolygónk mágneses erőterének változása és külső zavaró mezők tartós hatása sejtjeink bizonyos életfolyamatait károsan befolyásolhatja. Megfelelő mágneses mezővel viszont az eltérések korrigálhatók. Ilyenkor elsősorban a sejtek határoló hártyáinak különböző anyagokkal szembeni áteresztő képessége módosul kedvező irányba. Végeredményben lokálisan fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés, szervezeti szinten immunerősítés érhető el. A visszeres zavarok kiegészítő terápiájában helyettesíthetetlen keringésjavító és gyulladáscsökkentő módszer. Belső szerveink működései akár serkentés, akár gátlás irányába egyaránt befolyásolhatók.


TENS kezelés


A TENS egy mozaikszó: a név a transcutaneous electronic nerve stimulation, azaz a bőrön keresztül történő idegi ingerlés kifejezésből származik.
A TENS alkalmas izom- és idegfájdalom csillapítására, mint például a lumbágó, köszvény, reuma, hát-, és vállfájdalmak, fejfájás, migrén, izületi gyulladások, övsömör, arcidegzsába, ideggyulladások akut szakasza után, kisebb érszűkületek karbantartására, baleset vagy műtétek utáni fájdalmak csillapítására, felfekvések elkerülésére, agyvérzést követő izombénulásoknál az izomsorvadás megakadályozására stb.


Masszázs


Vérkeringést fokozó, ezzel izomlazító és a fájdalom keltő anyagok gyorsabb elszállításával fájdalom csillapító hatású. Önmagában is hasznos, de leginkább gerincpanaszok esetén a manuálterápia és a gyógytorna előkészítő kezeléseként alkalmazzuk. A reflexzóna masszázs mind diagnosztikai, mind terápiás céllal végezhető. Belső szerveink és végtagjaink - elsősorban a talpon lévő - reflexzónáit használhatjuk működésük gyógyszermentes befolyásolására.


Lágy lézer – Soft LaserA lézer terápia hatásmechanizmusa azon alapszik, hogy a szervezetbe hatoló lézersugarak kölcsönhatásba lépnek a sejtekkel, ill. a sejtekben lévő molekulákkal. Ezen kölcsönhatás szempontjából alapvető fontosságú, hogy a lézerek fénye koherensen gerjeszti a molekulákat.

Legfontosabb biológiai hatásai:
- sejtszaporodás aktiválása ( helyreáll a károsodott sejtanyagcsere, miközben az egészséges sejttevékenységet nem befolyásolja),
- gyulladáscsökkentés ( felgyorsul a regeneráció, körülhatárolódik a gyulladás, a fájdalom, a duzzanat csökken, már az első kezelések után jelentősen javul a károsodott funkció. A hatás értelmezhető egyrészt az immunrendszer működésének fokozásával, másrészt szisztémás hatásokkal ),
- immunrendszer aktiválása ( fokozódik a komplement aktivitás és a fagocitózis, növekszik a T és B limfociták száma, emelkedik az IgG koncentrációja ),
- sejtregeneráció aktiválása,
- revascularizáció aktiválása,
- növekvő microcirkuláció és fokozódó sejtmebrántranszport, fokozódik az ATP termelés.

Klinikai hatásai:
- fájdalomcsillapítás,
- ödémacsökkentés,
- sebgyógyulás gyorsítása,
- izomfeszülés csökkentése.

Fenti pozitív hatásai mellett nem használható a szoftlézeres terápia kivizsgálatlan beteg, tisztázatlan diagnózis, ismeretlen eredetű magas láz, rosszindulatú daganatos betegségek, rákmegelőző állapotok esetén. Emellett tilos terhességben az alhas besugárzása, a pajzsmirigy, az emlők besugárzása, festékes anyajegyek direkt besugárzása, ill. a gombás bőrelváltozások kezelése.
Előnyei:
Fájdalommentes, gyors eredmény várható, más terápiákkal kombinálható, aszeptikus, kontaktus nélkül végezhető, mellékhatása nincs, egyéb terápiás eljárások mellékhatásai csökkenthetők, gazdaságos (csökkenti a gyógyszer felhasználást, gyors hatása miatt csökkenti a táppénzen töltött napok számát).
Alkalmazási területek:


Súlyfürdő


A súlyfürdő a maga nemében magyar "találmány" - ma is használatos módszerét egy hévízi orvos, dr. Moll Károly dolgozta ki -, mely nem más, mint víz alatti (trakciós) kezelés megfelelő eszközökkel felszerelt, erre kialakított medencében.
A súlyfürdő egyesíti a víz fizikai és kémiai hatását, nyújtó- és húzó (mechanikus hatással) a legeredményesebb és legkíméletesebb extenziós-trakciós kezelés. Ennek lényege a beteg indifferens hőmérsékletű (34-35oC) vízben történő felfüggesztése a gerinc egyenes szakaszainak, illetve alsó végtagi nagyízületek nyújtása céljából. Egypontos felfüggesztést használunk a nyaki gerinc nyújtása esetén, kétpontos felfüggesztést pedig a gerinc alsó szakaszának és alsóvégtagi ízületek nyújtására. Felfüggesztés közben a nehezítő súlyokat a deréktájra vagy a bokára helyezzük fel. A fenti kezelést Magyarországon fejlesztették ki. A kezelés óvatosan tehermentesíti az izomzatot és a kötőszövetet. A kezelést nyaki és deréktáji gerincpanaszokkal küzdő betegeknek javasolják, de alkalmas a gerincproblémák megelőzésre is.
Gerinc, csípő és térd ízületi betegségeknél fontos gyógymód.


Gyógyvizes kádfürdő


Egy személy részére történő, meghatározott ideig tartó egész test fürdő kellemes, testhőmérsékletű gyógyvízzel töltött kádban.


Iszapkezelés


A gyógyiszapok a természetben előforduló anyagok, melyek finom szemcsézettségűek, jó vízkötő és hőtároló képességük folytán alkalmasak pakolások készítésére. Az iszapkezelés általában kiegészítő balneoterápiás eljárás, de gyakran önálló gyógymódként is használható.
Kezelésnél a megfelelő hőmérsékletű (42oC) iszapot közvetlenül a bőre helyezzük, majd egy textillepedővel, egy gumilepedővel, valamint egy takaróval hőszigetelést biztosítunk.
A kezelés jól bevált gyógymód elsősorban elmerevedett izomzat, kontraktúrák feloldására, idült reumás kórképek, izületi ficamok, végtagi törések utókezelése esetén.